Barf info

Hvad er B.A.R.F.?

Ingen – heller ikke dyrlæger – ved helt nøjagtigt, hvad en hund eller kat har brug for af foder…. men naturen plejer ikke at tage fejl…..énsformig, énsidig og kedelig (tør)kost hører ikke hjemme hos hverken hund eller menneske…..derfor barfer/råfodrer jeg, naturlig-vis, da det kommer tættest på naturen og dermed tiltaler min logik og sunde fornuft! – Derfor er min butik, Barfhundemad i Virum, en smagsoase for de kvalitetsbevidste: sundhed, økologi, fairtrade og etisk handel (indehaver af barfhundemad.dk Just Linvald).

B.A.R.F. er en forkortelse af ordene Bone And Raw Food (Ben Og Råt Kød) eller Biologically Appropiate Raw Food (Biologisk Afpasset Rå Føde)

Disse begreber opstod i starten af 1990’erne, og foregangsmændene indenfor denne måde at fodre på er de australske dyrlæger Ian Billinghurst og Richard Pitcairn. Filosofien bag BARF metoden er ganske enkelt at fodre sin hund, så kosten efterligner, hvad en vild hund spiser i naturen. Selvom din hund ikke ligner sine vilde forfædre udenpå, er dens fordøjelse og den måde, hvorpå den udnytter foderet til opretholdelse af livsvigtige funktioner, til vækst og reproduktion den samme som rævens, ulvens og andre vilde slægtninge.

Ligesom f.eks. ulven spiser hunden råt kød. Dette gør hunden primært til en såkaldt ”carnivore”, altså en kødæder. Kød udgør den væsentligste del af en hunds føde.

Hunden spiser også maveindholdet af byttedyrene, der indeholder delvist fordøjet plantemateriale. Hvis den vilde hund har mulighed for det, vil den også spise frugt. Det betyder, at hundens kost også bør indeholde en specielt forarbejdet frugt- eller grønterstatning, der efterligner byttedyrets maveindhold.

Vildhunden er også en ådselsæder. Den æder gerne en død fisk eller en indtørret måge eller et stykke råddent kød fra hvilket som helst dyr.

Hunden er jæger og vil æde alt, der kan fanges, hvad enten det er et insekt, en mus eller et større byttedyr.

Når en hund er sulten, vil den spise hvad som helst, der byder sig. Dette faktum gør, at hunden også er en ”omnivore”, altså et altædende dyr. Det er værd at huske, når man skal bestemme, hvad hunden skal have at spise. Faktum er, at en hund kan overleve på næsten hvad som helst, og det er jo netop, hvad hunde – der spiser tørfoder – har gjort ! Men indenfor BARF metoden vil vi gerne gøre det bedre for hunden: at den bare overlever ! Fodringsprincippet efter BARF metoden er, at alt skal være råt. At foderet skal indeholde et varieret udbud af fødeemner, der afspejler hundens føde i naturen. Indholdet i foderet består af råt kød, ben og grønt/frugt. At foderet er varieret og balanceret over tid vil sige, at hunden ikke nødvendigvis behøver at få alle fødeemner hver dag, men skiftevis over ugerne.

Den vigtigste ingrediens er råt kød og rå ben med kød på. Det kan eksempelvis være kylling, and og kalkun, lam, heste eller oksekød med eller uden ben. Ben skal ALTID gives rå.

Indmad/”kallun”, bestående af hjerte, lever og nyrer, skal også udgøre en del af kosten. Kallun indeholder vigtige fedtsyrer, mineraler og vitaminer og ikke mindst førsteklasses protein.