Spørgsmål

SPØRGSMÅL & SVAR (klik på spørgsmålet for at få svaret)

Kan man bare begynde at give rå mad?

Det kan man godt. Men det er bedre at komme godt i gang, så det bliver en glæde for din hund og dig. Følg derfor vejledningen i afsnittet "Kom godt i gang".

Hvor meget skal hunden have?

Hundens vægt x ca. 2 %, meget aktive hunde x ca. 3 % (hundens ribben skal være fyldt ud).

Hvad med godbidder?

Du kan bruge feks. tørret lever, kallun, kyllinghalse, lunger eller rå grøntsager/frugt.

Når jeg starter på kostomlægningen, hvornår kan jeg så forvente de første tegn på, at min hund bliver sundere?

Hvis du overholder kun at fodre med Barf, vil de første tegn vise sig indenfor den første uge: Hunden bliver gladere, og efter ca. 14 dage vil du kunne se, at farvenuancerne i pelsen bliver dybere og blankere samt selvrensende. Er pelsen i meget dårlig stand, vil hunden smide den, og en ny flot pels vil vokse frem. Tandsten begynder at forsvinde. Derefter begynder den at få kraftigere benstammer ( voksende hunde kan vokse i højden, fordi deres benstammer retter sig op), større muskler, stærkere sener, hængende øjenlåg bliver mindre. I mange tilfælde vil øjenlågene lægge sig helt ind til øjet, som de skal.

Kan man fodre sin hvalp med rå mad?

Ja, det kan man, det er det bedste, du kan gøre for din hundehvalp. Den vil hverken vokse for hurtigt eller for langsomt. Den vil vokse i det tempo, der passer til et rovdyr. Der er efterhånden kommet en del opdrættere, der fodrer med rå mad. Hos dem begynder hvalpene at få rå mad fra de er ca. 3 uger - ligesom ulvens hvalpe, så man kan roligt fodre sin hvalp med rå mad. Hvis du, eller en du kender, skal have hundehvalp, så prøv at finde en opdrætter der fodrer med rå mad, så får man en sund hundehvalp med en god start på livet.

Er det ikke besværligt at fodre med rå mad?

Jo, hvis man synes, det er besværligt at tage kød op af fryseren.

Hvordan gør man?

Når det rå kød er optøet, tilsættes grønt/frugt og serveres for hunden, så nemt er det.

Hvad med vitaminer og mineraler?

Hvis man måtte sælge maveindhold fra byttedyrene, ville man have et perfekt vitamin- og mineralprodukt. Cellevæggene ville være spaltede/nedbrudte af byttedyrets maveenzymer: spaltning er vigtig. Uden spaltning kan hunden ikke optage vitaminer og mineraler. I stedet bruges et tørret produkt af grøntsager/frugt. Dette produkt erstatter byttedyrets maveindhold. Produktet blandes i kødet.

Kan man ikke selv blende nogle grøntsager og frugt?

Det kan man godt, men optagelsen vil kun ligge på omkring 5 %.

Kan man ikke blande kød med tørfoder?

Det er en meget dårlig idé, da hunden ikke har godt af varmebehandlet mad. Hvis du absolut vil blande kødet med noget, så brug noget hunden selv kunne finde i naturen, hvis den levede vildt..... Ikke noget bagt, kogt eller stegt. Det findes ikke i naturen.

Får hunden ikke proteinforgiftning af alt det kød?

Nej. Kød indeholder kun ca. 18 - 20 % proteiner. Rovdyr i naturen får ikke proteinforgiftning (www.ulve.info). Hver kødart indeholder hver sine proteiner og vitaminer/mineraler (www.foodcomp.dk). Derfor skal man fodre sin hund med mange forskellige kødtyper, så den får alle de forskellige proteiner/enzymer/vitaminer/mineraler, den har behov for. Det kan ikke nytte noget, at man kun fodrer med én slags kød. Gør man det, opstår der vitamin- og mineralmangel. Tørfoder indeholder ca. 34 % proteiner. Der er proteiner i alle fødevarer.

Hvorfor er det ikke godt at fodre med tørfoder?

Fordi tørfoder er varmebehandlet: Når temperaturen overstiger 40 grader, slås næsten alle enzymer/vitaminer/mineraler ihjel. Enzymerne skal hunden bruge til at fordøje sin føde med, og det betyder, at ufordøjet føde kommer ud i tarmsystemet. Det ufordøjede foder er blevet til affaldsstoffer, som sætter sig som tarmplak (tarmplak er affaldsstoffer, der sætter sig på tarmvæggene, og som forhindrer optagelse af vitaminer og mineraler), eller det kan gå ud i kroppen, hvor det også bliver opfattet som affaldsstoffer. Affaldsstofferne er sygdomsfremkaldende. Hunden bliver også mere eller mindre tøndeformet, da det er affaldsstofferne, den ikke kan komme af med. Tørfoder indeholder også mellem 70-80 % korn/mel af forskellige typer, som hunden har meget svært ved at fordøje (hunden er jo kødæder). Forkert foder/fejlernæring gør, at mange hunde får allergi, hud-, led- og pelsproblemer, spisevægring, mave- og tarmproblemer, at hundene bliver tykke/tynde og i det hele taget er i dårlig almen tilstand - fysisk såvel som psykisk.

Husk:

Forarbejdet mad er ikke godt. Ikke noget bagt, kogt eller stegt. Det findes jo ikke i naturen…