Kom godt i gang

Råt kød: Gives først 24 timer efter sidste tørfodermåltid, da tørfoderet er så lang tid om at passere mavesækken.

Da der er mange affaldsstoffer i tørfoder, kan det tage helt op til halvandet år, før alle affaldsstofferne er ude af hundens krop (alt efter alder).

Når man går over til råt kød, påbegyndes en “udrensning”. Hos nogle enkelte hunde kan der opstå hudkløe: det er affaldsstofferne, der går ud gennem huden, og det klør (kan vare op til 3 uger). – Hos andre hunde kommer affaldsstofferne ud af øjnene: her må man rense øjnene flere gange daglig.

Langt de fleste hunde mærker man ikke noget på: disse hunde renser stille og roligt ud gennem tarmsystemet.

Rå mad skal altid gives på forskellige tidspunkter, ligesom i naturen: rovdyr jager aldrig på samme tidspunkt og får heller ikke fangst/mad hver dag.

Efter overgangen til Barf skal hunden de første 3 dage udelukkende have kallun. Ca. 2 % af kropsvægten.

Man skal se efter, om hunden taber sig: Gør den det, gives mere mad, tager den på, gives mindre mad. – Hundens ribben skal være fyldt ud. Er du i tvivl, om din hund er for tynd eller for tyk, ser jeg gerne på den.

Kontrollér at afføringen bliver meget mindre, og at den er mørkebrun eller sort.

De næste 4 dage skal hunden have kallun samtidig med, at man begynder med at tilsætte andet kød og vitamin/mineraler. – Kallunen må først blandes med det andet kød lige før, hunden får det.

Kontrollér igen at afføringen forsat er som ovenfor.

På 8. dagen gives ben som måltid. Hvalpe og unghunde skal også have 1 “normalt” måltid. Voksne hunde “nøjes” med benet.

Dagen efter bendag: kontrollér at afføringen er hvid/flødefarvet.

Herefter er hunden parat til at veksle mellem de forskellige kødtyper.

Hvis din hund er en træg spiser, skal du ophidse den moderat, dvs. lege med den og feks. rasle med foderskålen og lave smaskelyde. Hæld herefter foderet op og sæt det ned til hunden: Den skal straks æde foderet med størst mulig hast. Gør den det ikke, fjernes foderet efter 5 sekunder, og hunden skal ikke tilbydes mad mere den dag: I naturen ville et andet rovdyr nemlig stjæle kødet!

Efter 3 uger startes der med én fastedag pr. uge: Husk at det skal være forskellige ugedage. Er din hund tyk, kan man give den 2 fastedage. Fastedage starter, når hunden er 1 år.

Vi mennesker er ikke meget for at give vores hunde fastedage. Vi synes jo, det er synd for hunden! Men her skal man igen sætte sig ind i naturens verden: det er jo ikke altid, at jagten lykkes! En løve feks., den spiser ét måltid på ca. 50 kg kød, men kun én gang om ugen.

Mange hunde holder af sig selv fastedage: Den snuser måske bare til maden, men spiser den ikke, er det, fordi den ikke har brug for maden, dens depoter er fyldt op.

Foder til drægtige hunde

Fra graviditets-uge 4 er der fri fodermængde på menuen (min. 10 % mere). Man giver extra kød med brusk og ben (kalk). Tæven kan i sjældne tilfælde gå fra foderet: er tæven/ejeren beriget med mange hvalpe, er der måske ikke fysisk plads til mad, men typisk har de deres favoritkød (feks. indmad (!), kan konstateres allerede, når der lugtes til kødpakkerne). – Ingen ekstra syntetiske kalktilskud (eller feks. C-vitaminer, som hunden selv producerer!), men meget gerne mange hakkede kyllingehalse samt (selvfølgelig) Hokamix-tilskud (/vitamin-).

NB Skulle det uheldige ske, at tæven går i “kalkchock” (tæven stivner helt – det kan man ikke forberede sig imod), er det ba-bu-ba-bu til en indsprøjtning hos dyrlægen (hvem har døgnvagt?).

Baby-hvalpefodring

Samtlige af vores egne opdrættere/kenneler anbefaler, at baby-hvalpene fra 3 – 6-ugersalderen lægger ud med hvalpemix og knuste kyllingehalse, gerne blandet med rå æggeblommer eller modermælk/modermælks-erstatning, for at gøre det mere lindt. – Babyerne kan altså ikke tåle kallun, før de er over 6 uger gamle !

Just Linvald

Barf-hvalpefodring

Begynd at tilbyde hvalpe rigtig mad ved treugers alderen. Især hvis det er et stort kuld, er det nødvendigt at begynde ved den alder, både for at hjælpe moderen, men også for at være sikker på, at hvalpene får, hvad de har behov for.

Kødet skal være meget findelt, f.eks. hakket oksekød, oksehjerte, okselever, fjerkræ m. ben og okse med ben.

Bland kødet med grøntsager – ca. en teskefuld grøntsager pr. hvalp til små racer, og en barneskefuld til store racer – langsomt øgende til én spiseskefuld grøntsager ved voksenalder til små racer, og to til tre spiseskefulde ved voksenalder til store racer.

Hvis den voksne hund er blevet lidt for overvægtig, gives der mindre kød og flere grøntsager. Til det kød, der ikke er ben i, kan man knuse og findele nogle kyllingehalse med kødhammeren og blande det med kødet og grøntsagerne.

Yderlige tilsættes: Vitaminer og mineraler, NDS – Kokosolie (renser leveren) – Hybenpulver (kalk) – Livets Olie (omega3 og 6). – Man kan også bruge Wolle’s vitaminer og mineraler til hund, købes i Matas. – Alt kan købes hos din BARF-forhandler.

Giv f.eks. ymer som et mellemmåltid, eventuelt som “godnatmad”. Hvis fjerkræ og okse med ben er lidt svære at få i dem, så kom lidt ymer ovenpå, så glider det som regel ned. – For små racers vedkommende kan det være svært at få has på et kødben. Kyllingehalse kan de nemt klare, og det er jo også fyldt med ben.

Grøntsager:

Jeg køber årstidens grøntsager; i øjeblikket er det hvidkål, rødbeder, gulerødder, frosne bønner, broccoli, æbler og hvad der ellers er at få. Det skal en tur i foodprocessoren, så det er findelt.

Velbekomme & god fornøjelse!
Inge Marie Ravn
Kennel Ravnegård