Kort info om BARF

Hvad er BARF

BARF er en forkortelse af ordene Bone And Raw Food (Ben Og Råt Kød) eller Biologically Approlate Raw Food (Biologisk Afpasset Rå Føde).

Eller sagt på en anden måde: det absolut bedste foder du kan give din hund eller kat.

Ingen – heller ikke dyrlæger – ved helt nøjagtigt hvad en hund eller kat har brug for af foder, men naturen tager meget sjældent fejl! For hvad spiser vilde hunde og katte? Din hund eller kat bør hverken have ensformigt, ensidigt eller kedeligt foder. Du ønsker jo heller ikke at spise det samme hver dag – vel? Så derfor kan vi kun opfordre dig til at barfe/råfodre din hund eller kat.

Begrebet BARF opstod i starten af 1990’erne. Foregangsmændene indenfor denne måde at fodre på, er de australske dyrlæger Ian Billinghurst og Richard Pitcalm.

Filosofien bag BARF-metoden er ganske enkelt at fodre sin hund eller kat, så foderet efterligner, hvad vilde dyr spiser i naturen.

Selvom din hund eller kat ikke ligner sine vilde artsfæller, er deres fordøjelsessystemer nøjagtig ens. F.eks. ligesom ulven spiser vores hunde også råt kød, hvilket gør den til en primær ”carnivore” (= kødædende). Men da hunden, hvis den er sulten nok, spiser hvad som helst, også ensformig, ensidig og kedelig kost, gør den ”omnivore” (= altædende). Faktum er at vores hunde kan overleve på næsten hvad som helst vi byder dem.

Men med BARF-metoden vil vi gøre det bedre for vores hund eller kat, så de ikke bare overlever, men lever på den bedste og mest naturlige måde. Det vil sige at vi afspejler den føde de indtager som vilde. F.eks. skal foderet primært bestå af råt kød, ben og frugt/grønt. Foderet skal være varieret og balanceret over tid. Det betyder, at din hund eller kat ikke behøver at få alle fødeemner (kødtyper) hver dag, men den skifter bare i løbet af en uges tid. Den behøver heller ikke at få sin mad på samme tid hver dag. I naturen fanger den jo heller ikke sit bytte på samme tid. Der er endda dage, hvor den ikke fanger noget.

Kom godt i gang.

Kallun (- og det er vigtigt at det er kallun!) gives ca. 24 timer efter sidste måltid med tørfoder. De 24 timers ventetid er nødvendigt, for det er den tid det tager for tørkosten at passere mavesækken – komme ud af ”systemet”.

Men du kan dog give 2/3 tørkost og 1/3 kallun de første 2-3 dage, hvis tørkosten har et højt kødindhold (ca. 80% kød). De næste 2-3 dage øger du til 1/3 tørkost og 2/3 kallun. Efter en uges tid kan du så fodre udelukkende med råt kød. På denne måde undgår du at sulte din hund eller kat i de første 24 timer.

Det er vigtigt at det rå kød de første 3 dage kun er kallun. De efterfølgende dage kan man stille og roligt begynde med de andre kødtyper + olie/vitaminer/mineraler. Det lyder måske lidt uoverskueligt, men når du starter op på BARF hos os, får du en madplan som hjælper dig med hvad og hvor meget, lige netop din hund eller kat skal have.

HUND:

Hvor meget rå kød skal jeg give min hund dagligt?

Hvalpe om til ca. 6 md.: 10% af deres kropsvægt.

Fra 6 md. optil ca. 9 md.: 6% af deres kropsvægt.

Fra 9 md. (unghunde/voksne): 2 % af deres kropsvægt.

Drægtige tæver skal, 4 uger henne i graviditeten, have fri fodermængde. Man skal huske at give ekstra kød med brusk og ben af hensyn til kalk. Man kan give et ekstra tilskud af kalk til foderet. Kontakt eventuelt din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Mængden er selvfølgelig afhængig af hvilke race din hund er, hvor aktiv er den, hvordan den optager føde osv. Det er derfor vigtigt at du jævnligt regulerer. SE PÅ DIN HUND!!!

Hvad med grønt, vitaminer/mineraler og olie til min hund?

Når du barfer, er det nødvendigt at give et tilskud af vitaminer/mineraler og olie. Dette kan man f.eks. give i form af Hokamix, der er let optageligt og indeholder 30 forskellige extruderede(”sprængte”) urter i pulverform. Olien kan f.eks. være en vildtlakseolie eller en god (meget gerne økologisk) Omega olie.

KAT:

Hvor meget råt kød skal jeg give min kat dagligt?

Katte op til 6 md.: 10% af deres kropsvægt.

Katte fra 6 md. til 1 år: 5% af deres kropsvægt.

Katte over 1 år: 2% af deres kropsvægt.

Hvad med grønt og tilskud vitaminer/mineraler og olie til min kat?

Vigtigt! Det kan være nødvendigt at give katten et ekstra tilskud af Taurin.

Taurin findes naturligt i de animalske proteiner, men om Taurin mister sin effekt eller delvis forsvinder ved nedfrysning er uvist, så derfor spørg din dyrlæge om det er nødvendigt at give din kat dette.

Når du barfer, er det nødvendigt at give et tilskud af vitaminer/mineraler og olie. Dette kan man f.eks. give i form af Hokamix, der er let optageligt og indeholder 30 forskellige extruderede(”sprængte”) urter i pulverform. Olien skal være animalsk f.eks. en vildtlakseolie.

Det er ikke nødvendigt at give din kat grønt udover f.eks. Hokamix, da dens fordøjelses-system ikke er skabt til at nedbryde det.

Vigtigt at vide.

Når du begynder at barfe, påbegyndes en ”udrensning” hos din hund/kat. Hos nogle hunde og katte kan der opstå ”hudkløe”. Det er affaldsstoffer der går ud gennem huden. Hos andre hunde og katte kommer affaldsstofferne ud af øjnene. Her kan det så være nødvendigt at rense øjnene flere gange dagligt. Disse syntomer aftager og forsvinder efter ca. 3 uger. Men hos langt de fleste hunde og katte forgår udrensning stille og roligt uden at hverken du eller de mærker noget til det.

Hold derfor øje med om din hund/kat trives. Det er helt almindeligt, hvis den til at begynde med, bliver mere træt. Og det er normalt, at den skal af med en mindre mængde afføring. Og at afføringen skifter farve/lugt.

Hvis du har spørgsmål skal du vide, at vi står klar til at hjælpe dig. Du skal bare give os et ring eller komme ind i butikken.

Velbekomme og god fornøjelse